In English

Rohde mod Viasat i en sag om GPL/LGPL

Indledning

Jeg købte Samsung DSB-H670N satellit-modtageren, der sælges af Viasat som deres ikke-PVR løsning til HD-kanaler. Jeg blev ret hurtigt interesseret i boksen, da den inkluderer bl.a. ethernet og USB, som var til "fremtidig brug" ifølge manualen. Jeg tror, at vi alle kan blive enige om, at "fremtid brug" normalt er ækvivalent med "aldrig", og derfor besluttede jeg mig for at undersøge, hvad der reelt var inde i boksen for at få den del af hardwaren til at virke. Det var ikke den helt store overraskelse at boksen kører en Broadcom variant af 2.6.12 Linux-kernen, og at de endda var så flinke at inkludere busybox. Jeg dokumenterede nogle af mine opdagelser på eksempelvis recordere.dk i tråd 1 og tråd 2. På et eller andet tidspunkt blev det formentlig opdaget af overvågningsafdelingen hos NDS, som har designet sikkerhedsløsningen og formentlig det meste af softwaren. De besluttede sig for at sætte to af deres "sikkerhedsdetektiver" på sagen, og de besøgte min bopæl. På det tidspunkt var jeg ude at købe ind, og jeg så dem kun forlade bygningen, hvor jeg bor. De to detektiver synes dernæst, at det var en god ide at besøge min arbejdsplads og liste lidt rundt der. Da klokken har været et godt stykke efter lukketid var porten lukket, og de måtte pænt blive stående udenfor. På et tidspunkt skulle en af mine chefer hjem, som arbejdede længe den dag, og han mødte de to detektiver uden for porten. Noget tilbageholdende fik de fortalt, at de var fra NDS og gerne ville snakke med mig.

Den næste dag fik detektiverne den geniale ide, at det måske ville hjælpe at kontakte mig i stedet for at opspore mig. De ringede til mig på arbejde, og jeg inviterede dem til et møde samme dag på min arbejdsplads. De fortalte under dette møde aldrig eksplicit, hvad de ville, men med mit kendskab til NDS vil jeg gætte på følgende: Vi holder øje med dig, og vi er ikke voldsomt begejstrede for at du offentliggør detaljer om vores software og sikkerhedsmodel i Samsung satellit-modtageren. Det giver selvfølgelig god mening, da NDS sælger sikkerhedsløsninger til udbydere af betalingstv, som en del af deres softwareudbud. Måske nogle burde have fortalt dem, at det kan være en smule kompliceret, hvis man vælger at basere sit design på software under GPL og LGPL.

Cirka en måned efter det første møde besluttede detektiveren at invitere på mad, og det var jo et tilbud, som jeg ikke kunne afslå. Vi havde nogle interessante diskussioner, og på et tidspunkt gør jeg opmærksom på deres brud af GPL/LGPL. De anede ikke, hvad jeg snakkede om, og om det skyldes, at de er super professionelle til deres job eller de bare er nybegyndere inden for softwarebranchen, skal jeg ikke udtale mig om. Men det affødte i hvert fald spørgsmål og kommentarer i stil med: "Måske har vi købt en licens til Linux" eller "Hvad er en Linux-boks?". I det mindste lyttede de interesserede og lovede, at de nok skulle tage sagen med hjem til deres juridiske afdeling i London.

Efter en måned havde de stadig ikke kontaktet mig, og jeg besluttede derfor at ringe til dem. Jeg fik at vide, at der stadig ikke var noget svar fra deres juridiske afdeling.

Jeg besluttede derfor, at det var nødvendigt at tage yderligere skridt for at få dem til at efterleve GPL/LGPL, og det er så her sagen begynder.

Problemet

Samsung DSB-H670N bliver distribueret med Linux og busybox, som begge er licenseret under GPL. Når du køber produktet, bliver du ikke gjort opmærksom på brugen af GPL/LGPL, og der er ikke noget tilbud om at modtage den tilsvarende kildekode. For at gøre sagen endnu værre har de endda valgt at statisk linke den primære binære fil på boksen med uClibc, som falder under LGPL.

Sagen

3. august, 2009 - Samsung satellit-modtageren bliver distribueret af Viasat A/S, så jeg beslutter mig for at sende dem et anbefalet brev, hvor jeg gør opmærksom på deres mulige brud af GPL/LGPL. De modtager også nogle forslag til, hvordan situationen kan bringes i orden. Jeg skylder en tak til Ole Tange for at have skrevet det væsentlige indhold i dette brev.

11. august, 2009 - Jeg har intet hørt fra Viasat A/S, og det er nok åbenlyst, at der kun kan findes en løsning ved at indlede retslige skridt. Jeg tager derfor kontakt til Martin von Haller Grønbæk, som tidligere er kendt for at have været en del af sagen mod Kiss, da de brugte dele af MPlayer i deres software. Martin von Haller Grønbæk arbejder for advokatfirmaet Bender von Haller Dragsted, og han har selv en stor interessere i open source. Jeg har selv overværet ham give nogle interessante indlæg på konferencer om open source, og derfor var han perfekt til denne opgave. Heldigvis fandt han også selv opgaven interessant og vil med stor sandssynlighed tage den.

14. august, 2009 - Advokatfirmaet BvHD vil godt tage sagen. Arbejdet med sagen er påbegyndt og lige nu er fokus på de finansielle aspekter.

14. august, 2009 - Jeg har besluttet mig for bringe sagen i offentlighedens søgelys med det håb, at firmaer som ikke overholder GPL bliver lidt mere samarbejdsvillige. Generelt er folk, der udvikler open source software, flinke mennesker som gerne vil løse konflikterne på en civiliseret måde. Men det kræver en dialog og den er meget svær at få uden at inddrage advokater.

16. august, 2009 - Bemærk at jeg i den danske version har valgt ikke at beskrive de lidt mere tekniske opdateringer i sagen. Så hvis du vil have den fulde version, bedes du læse den engelske udgave

17. august, 2009 - comon har begået en glimrende artikel om sagen.

18. august, 2009 - version2 har også lavet en fin artikel om sagen.

20. august, 2009 - Jeg modtog i dag en e-mail fra Samsung, som jeg har valgt kun at offentliggøre på den engelske version af siden. Men kort fortalt undskylder Samsung mange gange for situation og siger, at de først for nylig har modtaget en henvendelse fra Viasat eller NDS. De har også været så venlige at medsende et link til deres open source web site, hvor man kan finde en tarball til DSB-H670N. Stor ros til Samsung for at være hurtige til at reagere og udvise velvilje.
Der er dog desværre mangler i det materiale, som de har lagt på deres hjemmeside. Blandt andet er Linux-kernen ikke inkluderet, hvilket ifølge Samsung skulle blive løst i næste uge ved at den publiceres på samme side.
Jeg tillod mig desuden at ringe til Viasats informationschef i dag for at få en statusopdatering. Efter sigende skulle der være fuld fokus på problemet, og der arbejdes på en løsning.

Jeg skylder online-medierne og Martin von Haller Grønbæk en tak for at have sat skub i sagen.

20. august, 2009 - Det ser ud til at YouSee har sendt en ny firmware ud til deres HD-boks uden harddisk. Efter sigende indeholder menuen nu et punkt med GPL samt et link til, hvor kildekoden kan hentes. Jeg har ikke selv boksen og kan derfor ikke bekræfte om softwarepakken er komplet. Lad mig dog udtrykke begejstring over, at der også sker noget på denne front.

21. august 2009 - Viasat har haft travlt med at opdatere deres hjemmeside med information om brugen af GPL licenseret software i deres Samsung og Pace satellitmodtagere. Her er en komplet liste af links til hjemmesiderne i de nordiske lande:

Sweden
Samsung DSB-H670N
Pace TDS850

Denmark
Samsung DSB-H670N
Pace TDS850

Norway
Samsung DSB-H670N
Pace TDS850

Finland
Samsung DSB-H670N
Pace TDS850

21. august 2009 - Jeg vil godt lige opsummere udeståender, som jeg mener mangler en afklaring:

  1. Samsung har lovet at frigive Linux-kernen samt uClibc i næste uge.
  2. Jeg debaterer med Samsung om de skal frigive deres cross-compiler. Med reference til denne artikel mener jeg, at de skal.
  3. Den binære hovedapplikation i boksen er statisk linket mod uClibc, der er licenseret under LGPL. Hvis man kigger i uClibc FAQ'en medfører det, at en objekt fil skal gøres tilgængelig.
  4. Falder det proprietære binære kernemodul, som inkluderes for at udstille Broadcom chippens funktionaliteter for user space, under GPL? Boksen leveres med et kernemodul, som er licenseret under GPL, og det proprietære modul kalder så ind i dette modul. Snedig konstruktion.

23. august 2009 - Jeg har hurtigt kastet et blik over den frigivne kildekode til Samsung 3106/3126 og måtte desværre konstatere, at den var meget mangelfuld. Samsung beklager fejlen og har lovet, at det bliver løst i løbet af næste uge. Se eventuelt den engelske udgave af min side for flere detaljer.

24. august 2009 - Jeg har talt med en journalist fra Computer World i dag, og de vil snart bringe en artikel om sagen.
Imens venter jeg tålmodigt på at Samsung får deres webmaster hjem fra ferie.

25. august 2009 - Ole Tange har tilbudt sin assistance i forbindelse med at kontrollere Viasats tiltag for at rette op på licens-problemerne. Ole er på hjemmebane i GPL/LGPL, og det er en stor hjælp at få ekstra øjne på sagen.
Samsung har opdateret deres hjemmeside med en ny tarball, der ifølge dem selv skulle indeholde Linux-kerne og uClibc. Jeg vil stadig gerne have en cross-compiler inkluderet, men den vil Samsung gerne vende med deres juridiske afdeling først.
NDS har også lovet at kigge på den statiske linkning mod uClibc, og de skulle have et svar klar om en uge.

26. august 2009 - Kildekoden for SMT-H3106/H3126 indeholder nu Linux-kernen, busybox, uboot og et par ekstra tools. Jeg synes det ser fornuftigt ud, men kan ikke bekræfte, om der er mangler. Måske glibc 2.5 mangler?
Kildekoden til DSB-H670N ser også ud til at være komplet ved første øjekast. Jeg skal dog bruge lidt mere tid for at grave mig igennem materialet.

Der er virkelig sket positive tiltag i løbet af den sidste uge, og det er rart at se.

28. august 2009 - Jeg har fået studeret kildekoden til Samsung DSB-H670N lidt nærmere, og det ser fornuftigt ud. Som nævnt tidligere vil jeg stadig gerne have en cross-compiler inkluderet, og NDS mangler også at levere en løsning på deres statiske linkning mod uClibc.
En anden interessant udvikling er at Stofa i en artikel fra Computer World bekræfter deres brud på GPL.

2. september 2009 - Der er desværre ikke sket nyt i sagen. NDS har udbedt sig mere betænkningstid og Viasat har ikke givet lyd fra sig.
Computer World har bragt en artikel om Smile Content, der tilsyneladende også har svært ved at forstå GPL.

3. september 2009 - Jeg har lige fået en opdatering fra Viasat, hvor de siger, at information om GPL i deres modtagere er planlagt til næste udgave af Viasat News.

4. september 2009 - Computer World har lavet et fint interview med Martin von Haller Grønbæk, der giver gode råd til, hvordan man undgår at krænke open source-licenserne.

5. september 2009 - NDS har lavet en intern undersøgelse for at følge op på min påstand om, at de laver statisk linkning mod uClibc 0.9.28. Deres konklusion er, at informationen fra deres interne afdelinger er i modstrid med min påstand. De kan dog ikke fortælle hvad modstriden omhandler, og de finder det derfor nødvendigt at undersøge det yderligere.

Viasats lovede tidsplan angående hvordan og hvornår deres kunder bliver informeret omkring brugen af GPL-software var mangelfuld. Det er stadig et åbent spørgsmål, hvordan man vil informere kunderne i fremtiden, og hvornår man vil informere de eksisterende kunder. Jeg er dog blevet lovet et svar på dette senere.

6. september 2009 - Motorola har frigivet kildekode til deres vip19x0 serie af modtagere. Dette er lidt interessant da Stofas Zaptor er en VIP 1920.

11. september 2009 - Ugen har desværre ikke budt på nogen opdatering fra Viasat eller NDS. Lad os håbe de bare har travlt med at løse problemerne.

17. september 2009 - Jeg har indledt en dialog med The Software Freedom Law Center for at høre, om der er opbakning til at efterfølge sagen om statisk linkning mod uClibc. Ikke uventet ser de også gerne at GPL og LGPL overholdes, så forhåbentlig sker der meget snart noget fra NDS' side.

18. september 2009 - Jeg har modtaget information fra Viasat omhandlende, hvordan de planlægger at gøre kunderne opmærksomme på brugen af open source software. Punkterne er som følger:

  1. Samsung vil levere opdaterede manualer i denne måned indeholdende information om brugen af open source software.
  2. Pace vil trykke dobbelt-sidet A5 papirer med licens-information til inkludering i de nuværende manualer. De bliver også leveret i september.
  3. Det er Viasats intention at sikre at alle deres leverandører af digitale modtagere, som benytter open source software, fremover inkluderer licens-information i manualerne.
  4. Til abonnenterne vil næste udgave af Viasat News indeholde information om at Pace- og Samsung-boksen indeholder open source software. Bladet bliver trykt den 30. september og bliver sendt ud i løbet af oktober.

21. september 2009 - Så er der ny firmware til Samsung-boksen, og NDS er nu gået over til at bruge dynamisk linking til uClibc. Byggedatoen er 28. august, hvilket indikerer at NDS har arbejdet på sagen i et stykke tid. Man kan undre sig over, at de har holdt denne information for sig selv, men der ligger nok nogle juridiske overvejelser bag.

The project geeks

25. september 2009 - Onsdag havde jeg et strategimøde med de uundværlige hjælpere i sagen. Nørderne du ser på billedet er undertegnede, Ole Tange, Henrik Brix Andersen og Martin von Haller Grønbæk.

Vi havde et glimrende møde og fik aftalt en fremadrettet strategi. Jeg vil helst ikke gå i detaljer med de emner, som blev diskuteret. Udfaldet er jeg dog sikker på nok skal blive klart, når vi er længere i sagsforløbet.

3. oktober 2009 - Stofa har fået lavet en fin open source hjemmeside til Zaptor-boksen.

28. oktober 2009 - Jeg har lige modtaget Viasat News, som er bliver sendt til alle abonnenter hos Viasat. Bladet indeholder en notits om at Samsung-boksen og et par Pace-boks indeholder "åben kildekode", og at man kan finde mere information på Viasats hjemmeside. Jeg har svært ved at se, hvordan det skulle leve op til GPL, men det er da i det mindste et skridt i den rigtige retning.

27. december 2009 - Takket være Bruce Perens har jeg fået login til ftp.pace.com med adgang til følgende source tarballs: DS830NV_2.6.18-5.0, TDS850NV_2.6.12-4.0 og TDS855NV_2.6.12-4.0. Send mig en e-mail hvis du er interesseret i en kopi.

Potentielle licensbrud fra Yousee og Stofa

Viasat A/S er ikke det eneste danske firma, som formentlig bryder GPL. Stofa er velkendt for at levere Zaptor'en, som er et produkt fra Motorola. Denne modtager er også fyldt med open source software, hvor det mest relevante nok er Linux og Mozilla Firefox. Da jeg købte min Zaptor, modtog jeg ingen information om, at den indeholdt software under GPL, og der var heller ikke noget tilbud om at modtage denne del af softwaren.
Med kildekoden frigivet den 26. august, 2009 fra Samsung, ser det ud til, at YouSee er rigtig godt på vej til at leve op til GPL/LGPL.

Kontakt

Hvis du har nogle spørgsmål er du velkommen til at kontakte mig. De fleste e-mails sendt til dette domæne vil ende i min indbakke, men jeg vil foreslå du bruger jeghaderbrudpaagpl@... Jeg besvarer ikke spørgsmål i stil med "hvordan får jeg root access på min boks", mens sagen kører. Hvis du er fra Viasat må du også meget gerne kontakte mig.

Links

Artikel fra Wired der fortæller lidt mere om arbejdsmetoderne hos NDS.

BvHD er advokatfirmaet, som håndterer sagen.

The Software Freedom Law Center